Banglar Ranna Ghor Fb Mezbani Beef
Mezban Beef Curry / মেজবান / মেজবানের গোশত
Mezban Persian word literally meaning a host. The word now means 'community feasting', a tradition that originated in Chittagong region. It is usually hosted past rich people and the main occasion to organise it is the observance of the 12th day of the lunar month Rabiul Awal, the date of birth and death of hazrat muhammad (Sm). Other occasions include the death anniversary of an individual, the birth of a kid, any special achievement by someone, inauguration of a new business, or celebration of the entrance to a new residence.It is non obligatory for the mezban to invite anybody individually. The invitation is open and according to tradition, one time the information almost organization of mezban is fabricated public, it becomes a social responsibility for all to join it.Organising a mezban symbolises a high profile of the host. Mezban organisers have pride in the number of people joining the feast, which sometimes may go upwardly to a few thousands. A notable characteristic of the mezban is its simple carte: just rice and beef curry.
Though the freshness of Mezban ingredients is unquestionable, the flavour of bulk amount of cooking gives information technology uniqueness and wood stove gives it's ain odour , I accept tried to catch the flavour of information technology. It is a professional person chef recipe, I accept just tried to modify the amount to melt at dwelling. Enjoy
For meat:
- 2 kg beefiness (curry cutting with few pieces of liver, fat and bone)
- ii cups onion sliced
- ½ cup onion paste
- 2 tbsp ginger paste
- i and ½ tbsp garlic
- 4 tbsp chilli powder
- 1 and ½ tbsp coriander powder
- 1 tbsp turmeric powder
- 1 tbsp mustard paste
- ane and ½ tsp poppy seed paste
- two bay leaves
- 4-six green chilli
- Table salt to gustation
- 1 cup oil
For roasted spices:
- 1 tbsp cumin
- 4 cardamom pods
- three" cinnamon stick
- 1/3 tsp mace
- one/3 tsp fennel seeds
- 1/3 tsp fenugreek seeds
- 1/3 tsp celery seeds
- 1/3 tsp allspice
- ¼ nutmeg
- For roasted spices dry roast all ingredients separately and grind these to powder together.
- Marinate the meat with all ingredients, half of roasted spices powder and two teaspoon salt except greenish chillies and sliced onion for 1 hour.
- Fry the onion it becomes gilded brown and add marinated meat.
- Cook it till information technology becomes dry; add eight cups hot water and cook till becomes tender.
- Add residue of roasted spice pulverization and light-green chillies and keep information technology on low heat for xv minutes.
- Enjoy Mezban Beef Curry with plain rice.
মেজবানের মাংস
উপকরণ:
মাংসের জন্য:
- ২ কেজি গরুর গোশত ( হাড় চর্বি কলিজাসহ)
- ২ কাপ পেঁয়াজ কুচি
- ১/২ কাপ পেঁয়াজ বাটা
- ২ টেবিল চামচ আদা বাটা
- ১ এবং ১/২ টেবিল চামচ রসুন বাটা
- ৪ টেবিল চামচ মরিচ গুঁড়া
- ১ এবং ১/২ টেবিল চামচ ধনিয়া গুঁড়া
- ১ টেবিল চামচ হলুদ গুঁড়া
- ১ টেবিল চামচ সরিষা বাটা
- ১ এবং ১/২ চা চামচ পোস্তদানা বাটাত
- ২ তেজপাতা
- ৪-৬ সবুজ মরিচ
- লবণ স্বাদ অনুযায়ী
- ১ কাপ তেল
ভাজা মশলা গুঁড়ার জন্য:
- ১ টেবিল চামচ জিরা
- ৪ এলাচ
- ৩ " দারুচিনি
- ১/৩ চা চামচ জয়ত্রী
- ১/৩ চা চামচ মৌরি
- ১/৩ চা চামচ মেথি
- ১/৩ চা চামচ রাঁধুনি
- ১/৩ চা চামচ কাবাবচিনি
- ১/৪ জায়ফল
প্রনালী :
- সব ভাজা মশলা গুঁড়ার উপকরণ আলাদাভাবে ভেজে একত্রে গুঁড়া করে নিন।
- মাংস ধুয়ে যে পাত্রে রান্না হবে সেই পাত্রে নিয়ে (ভাজা মসলা অর্ধেক, পেয়াজ কুচি ও কাঁচামরিচ বাদে) সব মসলা হাত দিয়ে খুব ভালো করে মাখিয়ে ১ ঘন্টা রাখতে হবে।
- এবার চুলায় তেলে দিয়ে পেঁয়াজের বেরেস্তা করে মাংস দিয়ে কসাতে হবে।
- মাংস কসানো হলে পরিমাণমত গরম পানি দিয়ে মাংস রান্না করুন।
- মাংস সেদ্ধ হয়ে এলে কাঁচামরিচ ও বাকি অর্ধেক গরম মসলা দিয়ে অল্প আঁচে ১৫ থেকে ২০ মিনিট রেখে নামিয়ে নিতে হবে।
- মেজবানের গোশত সিদ্ধ চালের সাদা ভাত দিয়ে খাওয়া হয়।
Related posts:
Source: https://www.banglarecipes.com.au/mezban-beef-curry/
0 Response to "Banglar Ranna Ghor Fb Mezbani Beef"
Postar um comentário